Tuolin merkitys työssä ja kotona

Riippuen vähän sekä omasta iästä, koulutuksesta, työstä ja sosiaalisesta ympäristöstä, suhtaudumme hieman erilailla omaan itseemme ja siihen mitä teemme. Olemme myös koko ajan kehittyviä, joten sekä mielipiteemme muuttuvat, tietomme voivat lisääntyä, ja kokemuksen karttuessa tavat myös muuttua.

Viimeiset vuosikymmenet on Euroopassa eletty uudenlaisen ajattelun aikaan, missä perusajatuksena on enemmänkin ”minä itse”, kuin se vanha kollektiivinen yhteisö ajattelu. Tämä uusi painotus ajatusmallissa on syntynyt sekä koulutuksen lisääntymisen, vapaan tiedonkulun (internet) että kulttuurin muutosten yhteydessä osittain vähitellen tiedostamatta, ja osittain selkein kulttuurillisen toimin, kohti entistä selkeämpää minä-ajattelua.

Ergonomia on tekniikan ja toiminnan sovittamista ihmisille

Jos tämän nykyisen mallin kautta miettii kalustamista kotona ja työmaailmassa, huomaa nopeasti, että näinhän se on. Kodit ja työpaikat ovat entistä enemmän peilejä meistä itsestämme, eivätkä vain talotehtaan kopioita tai 13 samanlaista toimistoa tusinassa – samanaikaisesti me olemme alkaneet arvostaa itseämme enemmän ja siihen liittyy myös ergonominen ajattelu kotona ja töissä. Vaikka ergonomia on ollut kalustussuunnittelijoilla töissä ja suunnitelmissa jo kymmeniä vuosia, on monesti menty kustannukset ja nopeus edellä, ja vasta sitten mietitty ergonomiaa. Nykyään kuitenkin työssäkäyvien eurooppalaisten tulisi tehdä töitä entistä pidemmälle, joten se miten työ tehdään tulee entistä tärkeämmäksi.

Istuminen ja se miten istutaan on tärkeätä

Yhä suurempi osa töistä tapahtuu istuen. Siksi ei ole ollenkaan erikoista, että voit parantaa omaa istumistasi niin kotitoimistolla kuin töissä vaikka vuokraamalla vieterituolin.

Vieterituoli on suomalaisten fysioterapeuttien toimesta kehitetty ja Suomessa valmistettu aktiivituoli.

Vieterituolin aikaansaama liike kehossasi vahvistaa tukilihaksiasi, kehittää tasapainoa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Vieterituolin pyörivä istuinosa helpottaa työskentelyäsi työpisteellä ja aikaansaa hyvän ulottuvuuden. Yhteisvaikutuksena työtehosi kasvaa, pysyt terveempänä ja säästyt monilta istumatyön ongelmilta.

Me istumme nykyään ihmisenä entistä enemmän, ja koska käytämme paljon erilaisia teknisiä laitteita kuten älypuhelinta, tietokoneita, televisiota, istumme niiden kanssa tai seurassa erilaisilla sohvilla, tuoleilla ja sängyillä ja itseasiassa harvemmin kiinnitämme mitään huomiota siihen, miten istumme.

Erilaiset tutkimukset ovat tuottaneet luettavaksemme paljonkin tietoa siitä, miten meidän tulisi istua. Tiedämme, että mikäli emme liiku tarpeeksi, kehomme aktiivisuustaso laskee ja lihomme helpommin. Tiedämme myös, että väärä istuma-asento ei todellakaan ole hyväksi kehollemme. Väärässä asennossa istuminen voi aiheuttaa niin niska-ja selkäkipuja kuin hengitysvaikeuksiakin, mutta se, että tiedämme näitä asioita, ei välttämättä vielä kohda mihinkään.

Istumisvinkki

Hyvä istuma-asento on yhdistelmä rentoutta ja hyvää asentoa, jossa olet tasapainossa painovoiman kanssa. Tämän voi saavuttaa esimerkiksi vieterituolin avulla.

Vinkki: kuvittele että häntäluustasi lähtee häntä. Älä siis istu häntäsi päällä, työnnä häntäsi taaksepäin eli silloin lantiosi kiertyy etukenoon ja alaselässäsi säilyy sen luonnollinen notko.