Kalusteiden valinnassa tärkeää on valita omaan tyyliin sopivat, huoneen muiden kalusteiden mittasuhteisiin sopivat ja värimaailmaltaan oikeat kalusteet. Jokaisella on omat mieltymyksensä, ja omaa sisintään on hyvä kuunnella myös sisustuksessa. Mieli lepää omaa persoonallisuutta täydentävässä ympäristössä. Huonekalut muodostavat suuren osan huoneen tunnelmasta ja yksityiskohdilla rakennetaan loput. On hyvä valita miellyttävät ja laadukkaat materiaalit. Opiskelija-asuntoon voi tehdä hyvin luoviakin ratkaisuja. Moni hankkii opintojen aikana tarvittavat kalusteet sukulaisilta ilmaiseksi tai kierrätyskeskuksesta edullisesti. Kierrättäminen kannattaa edullisuuden lisäksi myös ekologisista syistä. Ensiasuntoon voi olla tarpeen hankkia edulliset kalusteet, joita korvataan vähitellen pysyvimmillä ratkaisuilla. Itselle turhaksi jääneet kalusteet kannattaa myydä tai lahjoittaa, joku voi haluta tuunata rähjäisen näköisen tuolin ja luoda sille kokonaan uuden ilmeen. Jos kalusteen antaa pois kierrätysryhmän kautta, säästyy myös kaatopaikalle viemisen vaiva.
Tilaratkaisut
Kalusteiden valinnassa korostuu myös tilaratkaisut; kalusteet kannattaa valita siten että arki sujuu käytännöllisesti. Kaappitilaa tarvitaan paljon, jos tavaroitakin on paljon. Harvempi sijoittaa sänkyä keittiöön, vaikka tietysti niinkin voi tehdä, jos keittiössä on tilaa. Keittiössä monesti esimerkiksi astianpesukoneen saa integroitua kaapin oven taakse piiloon. Käytännöllisyyttä kannattaa miettiä kalusteiden sijoittelussa, jotta työskentely sujuu hyvässä työasennossa. Paljon leipovalle helpotusta tuo vähän korkeammalla sijoitettu uuni.
Laatu on aina laatua
Laatuun kannattaa aina panostaa. Laatu ei tarkoita aina kallista, vaan laadukkaita esineitä voi saada edullisesti odottamalla sopivaa tarjousta tai suosimalla kierrättämistä. Erilaisia käytettyjen huonekalujen myyntipaikkoja on paljon. Käytetyn huonekalun voi myös uudistaa hiomalla, uudelleen lakkaamalla, maalaamalla tai päällystämällä kangasosat uudelleen. Kannattaa tutustua hieman huonekalun rakenteeseen, esimerkiksi tuolien istuinosat saa helposti päällystettyä uudelleen nitojan avulla. Jokaisessa tilassa on usein huonekalu tai jokin muu huomion keskipisteenä. Keskipisteenä voi olla esimerkiksi takka, iso taulu tai jokin erikoisempi huonekalu. Keskipisteenä olevan esineen pitäisi kuitenkin sopia väreiltään ja tyyliltään muuhun sisustukseen, jotta se ei ole liian huomiota herättävä ja tee tilasta rauhatonta. Tilassa korostavana tekijänä voi olla vaikkapa tehosteseinä. Huonekaluja ei pitäisi olla tilaan nähden liikaa, muuten huoneesta tulee ahdas ja kulkeminen vaikeutuu. Tämä korostuu liikuntaesteisen asunnossa. Huonekalu voi myös näyttää huonekaluliikkeen suuressa ja korkeassa tilassa huomattavasti pienemmältä, joten esimerkiksi sohvan mitat kannattaa tarkastaa, että se on sopiva siihen tilaan, johon sitä ollaan hankkimassa. Muuten saattaa käydä niin, että olohuoneessa on suhteettoman suuri sohva, ja tila näyttää ahtaalta. Huonekalujen valinnassa kannattaa miettiä värejä tarkkaan. Tummat huonekalut pienessä huoneessa kutistavat tilaa. Toisiinsa epäsopivat sävyt puolestaan luovat rauhattomuutta. Toisiinsa sointuvilla väreillä luodaan rauhallista tunnelmaa, ja vastavärejä sopivassa määrin käyttämällä saadaan korostettua haluttua kohtaa. Tärkeää on luoda kodista sellainen tila, jossa itse viihtyy.